Wijkvereniging Molenbeke

Resultaten februari energiemaand 2020

Leon van Ginneken, · Categorieën: Energie

Begin 2020 hebben we in Molenbeke met de energiecommissie een aantal activiteiten ondernomen samen met de gemeente:

Appeltaartgesprekken

In de appeltaartgesprekken praten buurtgenoten samen met een deskundige van de gemeente over hun energie rekening. Dat gaf bewustwording (hoeveel energie verbruik ik eigenlijk, en betaal ik in verhouding veel of weinig?) en naast de appeltaart kwamen veel goede besparingstips op tafel. Zie daarvoor de besparingtips.

Warmtewandelingen

 

Bij de warmtewandelingen werden opnames gemaakt van de huizen in de wijk met een infraroodcamera. Daarmee kan je zien hoe warm de buitenmuren en -ramen zijn, en hoe goed het huis geïsoleerd is. Ook kan je zien waar warmte weg lekt. En met name in de oude huizen kan je goed zien dat:

Blowerdoortest

De blowerdoortesten lieten zien hoe “luchtdicht” een huis is: hoe meer luchtdicht een huis is, hoe minder koude lucht binnenkomt en hoe minder energie je hoeft te besteden aan verwarming.

Voor de technici: luchtdichtheid wordt gemeten in liter/sec m2 bij een bepaalde overdruk. Een luchtdichtheid van qv10 = 2,29 l/sec m2 wil zeggen dat er met 10Pa overduk 2,29 liter per seconde m2 weglekt. Een goede waarde is 1 of lager, en een luchtdicht huis heeft een waarde van 0. Zie hier voor meer informatie: https://www.joostdevree.nl/shtmls/blower_door_test.shtml

En praktisch betekent dat, dat als het in de winter koud is buiten, en verwarmd binnen, kan je met je hand een koude luchtstroom voelen langs de rand van deuren of ramen. Hoe meer van die luchtstroom, hoe harder het tocht en hoe meer energie nodig is om te verwarmen.

Tocht vind je voornamelijk bij:

Een aantal maatregelen zijn hier gemakkelijk zelf te nemen zoals het plaatsen van tochtstrips. Maar veel van de oorzaken van tocht (lucht-lekken) zijn constructief van aard en kan je eigenlijk alleen aanpakken als je je huis renoveert. Of anders gezegd, als je toch gaat opknappen, doe het dan met “luchtdichtheid” in het achterhoofd. Met name bij renovaties op de zolder (dak-isolatie) maar ook bij het vervangen van ramen of deuren is dit van belang. En als je je huis luchtdicht gaat maken, moet je opletten dat er voldoende ventilatie-mogelijkheden blijven.

Als algemene conclusie kan je stellen dat de oudere huizen vaak  aandacht kunnen gebruiken op de volgende gebieden:

Daarna wordt het belangrijk om te kijken naar specifiekere punten:

Met dank aan Mathijs Philips voor dit verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *