Resultaten februari energiemaand 2020
Leon van Ginneken, · Categorieën: EnergieBegin 2020 hebben we in Molenbeke met de energiecommissie een aantal activiteiten ondernomen samen met de gemeente:
- Zo’n 16 Molenbekers hebben meegedaan met de appeltaartgesprekken
- Er zijn twee warmtewandelingen gehouden waar we ongeveer 28 huizen in de wijk met een infraroodcamera zijn gescand.
- En er zijn twee huizen een blowerdoortest uitgevoerd, daar kwamen zo’n 10 mensen kijken hoe het die dag ging.
Appeltaartgesprekken
In de appeltaartgesprekken praten buurtgenoten samen met een deskundige van de gemeente over hun energie rekening. Dat gaf bewustwording (hoeveel energie verbruik ik eigenlijk, en betaal ik in verhouding veel of weinig?) en naast de appeltaart kwamen veel goede besparingstips op tafel. Zie daarvoor de besparingtips.
Warmtewandelingen
Bij de warmtewandelingen werden opnames gemaakt van de huizen in de wijk met een infraroodcamera. Daarmee kan je zien hoe warm de buitenmuren en -ramen zijn, en hoe goed het huis geïsoleerd is. Ook kan je zien waar warmte weg lekt. En met name in de oude huizen kan je goed zien dat:
- Enkel glas duidelijk warmer is (minder goed isoleert) dan dubbel glas.
- Glas in lood ramen niet heel goed isoleren. Voorzet ramen helpen.
- Hier en daar zie je dat de oude huizen oorspronkelijk niet gebouwd zijn met een isolatie doelstelling. De aansluiting van het dak op de buitenmuren laat wel eens warmteverliezen zien dan.
Blowerdoortest
De blowerdoortesten lieten zien hoe “luchtdicht” een huis is: hoe meer luchtdicht een huis is, hoe minder koude lucht binnenkomt en hoe minder energie je hoeft te besteden aan verwarming.
Voor de technici: luchtdichtheid wordt gemeten in liter/sec m2 bij een bepaalde overdruk. Een luchtdichtheid van qv10 = 2,29 l/sec m2 wil zeggen dat er met 10Pa overduk 2,29 liter per seconde m2 weglekt. Een goede waarde is 1 of lager, en een luchtdicht huis heeft een waarde van 0. Zie hier voor meer informatie: https://www.joostdevree.nl/shtmls/blower_door_test.shtml
En praktisch betekent dat, dat als het in de winter koud is buiten, en verwarmd binnen, kan je met je hand een koude luchtstroom voelen langs de rand van deuren of ramen. Hoe meer van die luchtstroom, hoe harder het tocht en hoe meer energie nodig is om te verwarmen.
Tocht vind je voornamelijk bij:
- Dak-doorvoeren in het dak (waar de cv-ketel door het dak naar buiten gaat komt de tocht naar binnen)
- Raam- en deurkozijnen als ze oud zijn
- De voordeur en de brievenbus
- Aansluiting van het dak op de muren
Een aantal maatregelen zijn hier gemakkelijk zelf te nemen zoals het plaatsen van tochtstrips. Maar veel van de oorzaken van tocht (lucht-lekken) zijn constructief van aard en kan je eigenlijk alleen aanpakken als je je huis renoveert. Of anders gezegd, als je toch gaat opknappen, doe het dan met “luchtdichtheid” in het achterhoofd. Met name bij renovaties op de zolder (dak-isolatie) maar ook bij het vervangen van ramen of deuren is dit van belang. En als je je huis luchtdicht gaat maken, moet je opletten dat er voldoende ventilatie-mogelijkheden blijven.
Als algemene conclusie kan je stellen dat de oudere huizen vaak aandacht kunnen gebruiken op de volgende gebieden:
- Basis maatregelen zoals gevel isolatie, dubbel glas, dak isolatie, vloer isolatie
Daarna wordt het belangrijk om te kijken naar specifiekere punten:
- Tocht-dichtheid van het dak en de dakrand
- Isolatie van Glas- in lood ramen door bijv. voorzetramen
- Tocht-dichtheid bij voordeur, achterdeur en tuindeuren
Met dank aan Mathijs Philips voor dit verslag.
Geef een reactie