Wijkvereniging Molenbeke

Diverse tips voor energiebesparing

Leon van Ginneken, · CategorieĆ«n: Energie

Begin 2020 zijn in samenwerking met Arnhem AAN een tweetal ‘Appeltaartgesprekken’ geweest. Dit waren gesprekken met en tussen bewoners over energie en energiebesparing, onder begeleiding van een energiecoach. Hieronder staan een aantal tips die naar aanleiding van deze gesprekken door de coach zijn gedeeld met de deelnemers.

Energie besparen

Milieu Centraal heeft diverse tips op het gebied van energiebesparing. Zie: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming/

Om te weten welke apparaten het meeste stroom verbruiken kun je een energiemeter kopen (of lenen). Deze plaats je tussen de stekker en het stopcontact. Zie voor een vergelijk van meters: https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/energiemeters

Sommigen willen meer doen dan alleen de energierekening omlaag brengen, dan is deze link handig https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/

Lokale organisaties

Lokale organisaties die met energiebesparing bezig zijn, zijn onder andere:

Arnhem AAN met het team AAnjagers (www.arnhemaan.nl), dat onder andere de Appeltaartgesprekken verzorgt  en andere wijkinitiatieven ondersteunt.

Energieloket Midden Gelderland – ELMG (www.elmg.nl) waarop informatie over energiebesparing, klimaatadaptatie en wijkinitiatieven te vinden is. Je kunt je op deze website opgeven voor de gratis woonwensenscan om thuis te kunnen sparren met een woonwensencoach over het verduurzamen van de eigen woning.

Je kunt je in de winterperiode ook aanmelden voor de individuele warmtescan of een groepswarmtewandeling, beide om te achterhalen waar zich warmtelekken in de woning bevinden. Er kan voor vragen of ondersteuning rondom deze thema’s gebeld worden naar 085-3030670 (ma t/m vr 9.00 – 17.00)

Rijn en IJssel Energiecoƶperatie (https://www.rijnenijsselenergie.nl/) o.a. vanwege het windmolenpark waarvoor jullie je voor een of meerdere aandelen in kunnen schrijven en om op de hoogte te blijven van andere ontwikkelingen rondom het opwekken van energie in de regio.

Ons ‘energieverhaal’

Het ‘energieverhaal‘ van ‘Velperweg en omgeving’, waar Molenbeke onder valt. Dit is informatie over de wijk met betrekking tot de energietransitie: https://arnhem.maps.arcgis.com/apps/MinimalGallery/index.html?appid=070b930d0d174d6f9177f0286800d1c2

Energierekening

Een uitleg van wat je tegen kunt komen op je energierekening:

Uitleg energierekening

One Response to “Diverse tips voor energiebesparing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *