Wijkvereniging Molenbeke

Glasvezel in Molenbeke – iets voor mij???

Peter Bakker, · Categorie├źn: Bewonersoverleg

Met de vooruitsnellende techniek om ons heen is het gebruik van internet niet meer weg te denken in ons dagelijks bestaan. Muziek streamen, online gamen of gewoon ouderwets surfen. We doen het allemaal in meer of mindere mate. Maar alles verandert. Het moet beter en sneller en met steeds meer gebruikers op 1 verbinding kan de snelheid drastisch omlaag gaan. Tijd voor vernieuwing! Tijd voor glasvezel!!!

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden verstuurt. Dit resulteert in een hoge internetsnelheid. Daarnaast gaat het verzenden van bestanden (uploaden) even snel als het ontvangen (downloaden) ervan. Dit is bijvoorbeeld bij kabelinternet en ADSL niet het geval. Een glasvezelaansluiting is een glasvezelverbinding tot aan de woning.

De internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100 en 500 Mbps. Enkele kleinere glasvezelaanbieders hebben ook pakketten met een internetsnelheid van 30 Mbps. Bij internet via glasvezel zijn de snelheden symmetrisch, wat wil zeggen dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn.

Voordelen van glasvezel

  1. Snel internet. 
    Met glasvezel kun je het snelste internetten. Verkrijgbare snelheden lopen op tot wel 1Gbps.
  2. Uploaden en downloaden even snel.
    Glasvezel internet is symmetrisch. Dit betekent dat het versturen en verzenden van bestanden even snel gaat. Dit is bij kabelinternet en ADSL niet zo.
  3. Zelf een provider kiezen. 
    Iedere provider mag op het glasvezelnetwerk internet, telefonie en televisie aanbieden. Je hebt dus keuze uit meerdere aanbieders en je kunt overstappen als je niet tevreden bent over bijvoorbeeld de klantenservice. 

Nadeel: het is niet voor iedereen beschikbaar, omdat niet alle huizen in Nederland zijn aangesloten op het netwerk.

Er zijn intussen geluiden dat het aansluiten op een glasvezelnetwerk ook in Molenbeke mogelijk is. We zijn dus op zoek naar mensen die zich hierin willen verdiepen. Robert de Haas is initiatiefnemer en zoekt een werkgroep om hiermee aan de slag te gaan. Je kan hem mailen op glasvezel@molenbeke.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.