Wijkvereniging Molenbeke

Geschiedenis

Geschiedenis van Molenbeke

‘Molenbeke’, een naam, die veel later ontstaan is, was van ouds een Gelders leengoed, en komt voor het eerst in het Gelders leenprotocol voor in 1326, in welk jaar Riquin Ploch het van Graaf Gelre in leen hield.

Er stond toen een waterkorenmolen op de plaats waar later het buitengoed Molenbeke werd gebouwd, dus langs de Velperweg, waaronder de beek nog steeds in een riool stroomt. Zoals gezegd is de naam Molenbeke eerst later ontstaan.Daarvoor heette het goed “Hanenbongert”, waarvan men vermoedt, hoewel dit ook twijfelachtig is, dat het afkomstig is van een uit de 14e eeuw voorkomend geslacht De Hair.

“Als we de Arnhemse Steenstraat verlaten door het spoorwegviaduct, zien we al dadelijk in perspectief een vriendelijke toegangsweg, waar we tussen voorname behuizingen al de bekoorlijkheden der 19e eeuwsche landschapsarchitectuur geconcentreerd vinden, binnen een zeer begrensd terrein. Dicht bij de stad treft het in neo-renaissance stijl gebouwde Molenbeke, waar men in het parkje partij heeft getrokken van het stroomende beekjeswater, dat men geleid heeft over een rotspartij en zo dwingt een watervalletje te maken tussen de wuivende varens en hoogopschietende irisplanten”.

Aldus beschrijft D.J.van der Veen in zijn boek “Gelderland in en om Arnhem”in 1922 Molenbeke.

Ruim 10 jaar later was dit alles verdwenen en verscheen de woonwijk Molenbeke zoals het nog steeds is, en waar, op de toen nog open plek gebouwd werd. Iets over Molenbeke vertellen geeft al direct een zekere beperktheid, omdat de wijk klein is. Het is vooral het nu nog nauwelijks opvallende beekje, dat onder de spoordijk lopend in het riolenstelsel van het Arnhemse Broek wordt opgenomen, in historisch opzicht een belangrijke rol heeft gespeeld”. Aldus de aanvulling van de heer A.J.Scholten.
Uiteindelijk werd in 1933/1934 begonnen met de bouw van woningen.

Molenbeke werd geheel opgedeeld en bebouwd op enkele plaatsen na, die eerst na de oorlog benut konden worden. Een stuk historie verdween, de vijver met bomen bleef en straten werden aangelegd.

Bron: http://home.hccnet.nl/hholland.1/

Molenbeke kroniek dhr. A.J. Scholten

voorzitter somsen

Landgoed Molenbeke

Straatnamen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *